Als een vis in het water – Contractverlenging

Je bekijkt nu Als een vis in het water – Contractverlenging

Het komt er weer aan: uw beoordelingsgesprek. U heeft extra hard gewerkt de laatste maanden en geen klacht ontvangen. Er zijn zelfs meerdere complimenten binnen gekomen over uw harde werken. Toch vindt u het allemaal wel een beetje spannend. Uw tijdelijke contract loopt immers over anderhalve maand af. Met een contractverlenging zou u net wat meer zekerheid hebben en daarbij komt dat u zich als een vis in het water bij uw huidige baan voelt. U zou natuurlijk graag willen dat het contract wordt verlengd en het zou toch jammer zijn wanneer uw werkgever daar anders over denkt.

Mocht dit laatste helaas wel het geval zijn en uw werkgever besluit om uw contract niet te verlengen of slechts voor bepaalde tijd, dan zijn hier wel eisen aan verbonden die u als werknemer beschermen.

Schriftelijk

Ongeacht of het contract wordt verlengd of opgezegd, moet dit door de werkgever schriftelijk worden bevestigd. De uiterste datum hiervoor is een maand voor het aflopen van het contract. Telefonische opzegging of bevestiging wordt dus niet geaccepteerd. Mocht de werkgever zich hier niet aan houden, dan kan het mogelijk zijn om een vergoeding tot maximaal een maandsalaris te vorderen.

Goedwerkgeverschap

Wanneer het binnen het bedrijf de tendens is om na een jaarcontract een vast contract te geven, dan wordt er vanuit het goedwerkgeverschap geacht om dit bij iedere werknemer te doen. Men moet als werkgever de werknemers immers gelijk behandelen. Mochten zij hier van afwijken en u bijvoorbeeld een drie-maandencontract willen aanbieden dan kan dit, mits er een sterke motivatie wordt gegeven.

Verbetertraject

Het kan voorkomen dat de werkgever nog twijfels heeft over het functioneren en bovenop, bijvoorbeeld, een drie-maandencontract ook een verbetertraject wil starten. Als werknemer kunt u namelijk niet zomaar ontslagen worden. U geniet bepaalde bescherming. Door wijzigingen in het ontslagrecht moet de werkgever zich nu inzetten om het functioneren van de werknemer op een goed niveau te krijgen. Dit wordt gedaan via een verbetertraject. Het is belangrijk dat u als werknemer op de hoogte bent van het feit dat uw werkgever aangeeft dat er een disfunctioneren is. Op die manier kunt u er samen aan werken. Als werknemer krijgt u de kans om uw functioneren binnen een redelijke en vooraf opgestelde termijn te verbeteren. Slaagt dit niet, dan kan ontslag het gevolg zijn.

Vragen?

Een contractverlenging zou natuurlijk heel erg fijn zijn, maar mocht u van mening zijn dat er toch iets niet klopt of dat de werkgever iets anders had moeten doen bij zijn besluitvorming, neem dan geheel vrijblijvend en kosteloos contact op met Insight Legal. Wij kunnen u een passend advies geven, zodat we samen kijken of we wellicht toch kunnen zorgen dat u onbezorgd in uw huidige functie verder kunt.

Jelle Braak

Advocaat

030 - 245 19 67