Donkere dagen – Hulp bij uw echtscheiding

Je bekijkt nu Donkere dagen – Hulp bij uw echtscheiding

De feestdagen zijn voorbij en de donkere dagen worden langzaam weer licht. Deze dagen bent u er achter gekomen dat het huwelijk tussen u en uw partner geen stand kan houden en u heeft uitgesproken te willen scheiden. Voor uw beiden en uw kinderen is het belangrijk om goede afspraken te maken zodat u daarna met een schone lei uw leven weer kunt oppakken. Waar moet u juridisch rekening mee houden?

Rechter

De rechter zal degene zijn die de scheiding uitspreekt. Uw advocaat dient een verzoek bij de rechter in tot een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed. Bij een echtscheiding wordt het huwelijk ontbonden. Bij een scheiding van tafel en bed bent u nog steeds gehuwd, maar leeft u niet meer samen. Dit kan een optie zijn wanneer samenwonen niet meer gaat of het financieel gezien niet mogelijk is om een echtscheiding aan te vragen. Bij een scheiding van tafel en bed zullen dezelfde juridische stappen worden gevolgd als bij een echtscheiding.

Convenant

Bij een scheiding moeten er vooral veel afspraken worden gemaakt. Uw advocaat zal deze afspraken op kunnen nemen in een scheidingsconvenant. Denk hierbij aan de hoogte van de alimentatie voor partner en kinderen, de verdeling van het vermogen en eventuele schulden, wie er in het huis blijft wonen, wie de auto en de hond krijgt en wie er voor de kinderen gaat zorgen.

Voor de kinderen zal dus ook het een en ander veranderen. Als je als ouders bent gescheiden blijft de zorgplicht voor de kinderen bestaan. Bij het verzoek tot scheiding wordt dan ook een ouderschapsplan met omgangsregeling opgenomen. Hierin kunnen de meest gevarieerde afspraken staan, zoals de tijden van het slapen gaan, de keuze voor de middelbare school, de regeling voor vakanties en verjaardagen, de hoogte van het zakgeld en dagen waarop ze bij u of uw ex-partner zijn. Wanneer u er samen niet uit komt, dan hakt de rechter de knoop door. Wanneer u er wel samen uit komt, dan kan de rechter de scheiding vaak direct uitspreken en wordt deze ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Vragen?

Bij een scheiding komen veel emoties kijken. Het is dan fijn om juridische hulp in te schakelen zodat u zich over verdere stappen geen zorgen meer hoeft te maken. Wilt u graag hulp bij uw echtscheiding of heeft u vragen over het familierecht, neem dan geheel vrijblijvend en kosteloos contact op met Insight Legal.

Jelle Braak

Advocaat

030 - 245 19 67