Eerlijk (ver)delen

Je bekijkt nu Eerlijk (ver)delen

Sinds 1 januari 2018 trouwt men niet automatisch meer in algehele gemeenschap van goederen. Bezittingen en schulden voordat u ging trouwen, zijn nog steeds van u alleen. Erfenissen en schenken worden ook buiten de gemeenschap van goederen gehouden. In de meeste landen bestond deze constructie al, maar nu sinds een aantal maanden ook in Nederland. Voor schuldeisers is dit nadelig omdat zij slechts aanspraak kunnen maken op het deel van de echtgenoot die de schuld heeft en niet meer op het volledige eigendom van beide echtgenoten.

Geen wettelijke gemeenschap van goederen

Wanneer u na 1 januari 2018 bent getrouwd is het dus zo dat u alle bezittingen en schulden tijdens het huwelijk automatisch deelt, maar hetgeen er voor niet. Mocht u ook de bezittingen en schulden van voor het huwelijk willen delen, dan kunt u huwelijkse voorwaarden op laten maken. Ditzelfde geldt wanneer u de eigendomsverhouding van uw huis anders wilt indelen dan 50/50 of wanneer u niet aansprakelijk wilt zijn voor schulden die uw echtgeno(o)t(e) tijdens het huwelijk maakt.

Huwelijkse voorwaarden

Voor 1 januari 2018 was het nog andersom. Toen was het vanzelfsprekend dat een huwelijk altijd in gemeenschap van goederen werd aangegaan. Hierdoor werd alles altijd eerlijk verdeeld, tenzij er huwelijkse voorwaarden werden opgesteld. Men moest hier echter wel specifiek aan denken, anders werd er vanuit gegaan dat men bij scheiding het gemeenschappelijk vermogen 50/50 zou verdelen.

Wanneer u en uw partner besloten hebben om uit elkaar te gaan, dan kan er best veel bij komen kijken. De huwelijkse voorwaarden geven dan aan of er eerlijk moet worden verdeeld of dat er bepaalde uitsluitingen zijn geweest die u aan het begin van uw huwelijk heeft vastgesteld. Het loont om deze huwelijkse voorwaarden er nog eens op na te slaan. Velen weten na een lang huwelijk namelijk niet meer wat ze hebben afgesproken en komen zo nog wel eens voor verrassingen te staan.

Met huwelijkse voorwaarden kunt u zelf bepalen welke bezittingen en schulden van wie zijn. Wat normaal gesproken in de ‘grote pot’ zou worden opgenomen, kunt u nu zeker stellen voor wanneer u uit elkaar mocht gaan. Denk hierbij aan uw spaargeld of eigen bedrijf.

Vragen of rechtsbijstand?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over huwelijkse voorwaarden of wilt u rechtsbestand in verband met een echtscheiding, neem dan geheel vrijblijvend en kosteloos contact met Insight Legal op.

Jelle Braak

Advocaat

030 - 245 19 67